Företagare 

Enligt arbetslöshetsförsäkringen är du företagare om du bedriver näringsverksamhet som du utför arbete i och har väsentligt inflytande över.


När är en företagare arbetslös?
Du som är egen företagare kan ha rätt till arbetslöshetsersättning vid två tillfällen:
•    när du helt har upphört med den personliga verksamheten i företaget eller
•    vid tillfälligt uppehåll i verksamheten så kallat vilande företag

Det går inte att få ersättning från a-kassan jämsides med att du fortfarande bedriver verksamhet i företaget då ersättningen inte får bli en finansiering av ej lönsamma företag. Undantag finns dock om ditt företag kan betraktas som en bisyssla och under vissa förutsättningar om du har haft företaget jämsides med en deltidsanställning.
Om du säljer/överlåter ditt företag men fortsätter att utföra arbete i verksamheten eller har ett väsentligt inflytande över verksamheten ses du fortfarande som företagare.

Den 1 januari 2024 ändrades ersättningsrätten för företagare som vill lägga sin verksamhet vilande. En företagare kommer enbart kunna ha sitt företag vilande en gång och få ersättning från a-kassan. För att ersättning ska kunna lämnas vid vilande företag på nytt så måste det ha gått minst tre år sedan företaget återupptogs. I annat fall måste företaget upphöra definitivt. Undantagsreglerna som i högre utsträckning tillät vissa marknadsföringsåtgärder och uppdateringar av webbplatser och sociala medier under tid med ersättning från a-kassan upphörde  att gälla vid årsskiftet 2023/2024.

Varför har verksamheten i företaget upphört?
Vi måste få information om varför du upphört med ditt företag, detta gäller även vid ett tillfälligt uppehåll. Om du upphört med ditt företag utan giltig anledning/frivilligt blivit arbetslös riskerar du att bli avstängd i 45 ersättningsdagar.

Att företaget inte kan ge en rimlig försörjning eller att du inte kan bedriva verksamheten vidare på grund av medicinska skäl kan vara exempel på giltiga skäl att lägga ner verksamheten. Om verksamheten upphör av hälsoskäl behöver vi ett läkarintyg som är utfärdat innan verksamheten upphörde där läkaren styrker att du inte kan arbeta i ditt företag på grund av hälsoskäl. Om verksamheten upphört på grund av dålig lönsamhet så behöver detta styrkas genom balans och resultatrapporten.


Företag som extraarbete
Om du bedrivit egen verksamhet vid sidan av ett heltidsarbete under minst 12 månader före arbetslösheten finns det möjlighet att få företaget godkänt som ett extraarbete. Extraarbetet får inte hindra dig från att söka och ta heltidsarbete. Om du tjänar mer än 3600 kronor per vecka i ditt företag kommer ett avdrag ske på din ersättning från a-kassan motsvarande de inkomster som överstiger 3 060 kronor.

Du ansöker om att få företaget godkänt som en bisyssla i samband med att du ansöker om ersättning.  

Företag som deltidsföretag
Om du drivit egen verksamhet vid sidan av ett deltidsarbete kan du under vissa förutsättningar försätta med det under arbetslösheten. För att företaget ska ses som ett deltidsföretag ska följande villkor uppfyllas:

  • Arbetat högst 10 timmar per vecka i företaget
  • Haft ett deltidsarbete om minst 17 timmar per vecka
  • Deltidsanställningen och näringsverksamheten ska ha bedrivits parallellt minst sex månader innan arbetslösheten. 
  • Den genomsnittliga inkomsten ska ha varit högst tre gånger den högsta ersättningen per dag vilket är 3600 kronor. 

Du ansöker om att få företaget godkänt som ett deltidsarbete i samband med att du ansöker om ersättning.  


Vilken ersättning får du?
Beräkningen av din ersättning från a-kassan grundas på den inkomst från verksamheten som framgår av den senaste beslutade taxeringen (inkomsten dividerad med 260). Om det är mer förmånligt för dig, baseras din ersättning på den genomsnittliga inkomsten från verksamheten under de två år som föregår inkomståret i den senaste taxeringen (då räknar vi ihop de två inkomsterna och dividerar med 520).

Om företaget upphör inom 24 månader
Om du upphör att bedriva näringsverksamhet inom 24 månader från det att verksamheten startade så kan din ersättning i stället baseras på eventuella anställningar som du har haft innan företaget startades.

Vilande företag
Vilande företag (ett uppehåll i verksamheten) innebär att det inte längre bedrivs någon verksamhet i företaget, men att ditt företag fortfarande finns kvar.

Under tiden ersättning från a-kassan betalas ut får ingen verksamhet bedrivas i företaget. Detta gäller oavsett om verksamheten ger inkomster eller inte. Det innebär bland annat att inga inköp får göras, man får inte leta kunder eller marknadsföra verksamheten. Det gäller även marknadsföring på Internet, till exempel genom en hemsida.

Det är viktigt att du kontaktar oss om du planerar att avveckla eller återuppta företaget under arbetssökandet, så att du kan få mer information om vad som gäller för dig.

Start av företag
Om du planerar att starta ett företag under din arbetssökande är det viktigt att du kontaktar oss för mer information, så att du inte får felaktig ersättning. Från det att du är företagare enligt arbetslöshetsförsäkringen så har du inte rätt till a-kassa. De omständigheter vi tittar på i vår bedömning är bland annat om du har skaffat lokal eller F-skatt samt om du har börjat ingå avtal eller marknadsföra rörelsen. Hör av dig till oss innan du påbörjar dina planer.

Vilken information behöver vi från dig?

Om du har upphört definitivt med ditt företag behöver vi normalt följande information:

  • Ansökan om ersättning
  • Följ noggrant flödet för företagare i Mina sidor
  • Intyg att företaget avregistrerats hos Bolagsverket
  • Intyg från Skatteverket att F/FA-skattsedeln återkallats alternativ förklaring på varför den ska behållas.
  • Handlingar som styrker orsaken till att verksamheten upphört.
  • Tidrapport

Om du har upphört tillfälligt med din verksamhet (vilande företag) behöver vi normalt följande information:

  • Ansökan om ersättning
  • Arbetsintyg för företagare
  • Följ noggrant flödet för företagare i Mina sidor
  • Handlingar som styrker orsaken till att verksamheten tillfälligt.
  • Tidrapport


Om ditt företag går i konkurs
Om ditt företag går i konkurs behöver vi en kopia av konkursbeslut från tingsrätten. Vi behöver också få veta om du ska arbeta åt konkursförvaltaren i konkursboet, om du har eller avser att lägga anbud på konkursboet samt om du kommer att få lönegaranti.

Sidan uppdaterades 27 september 2024