Meny

Är det dyrt att vara med i a-kassan?

Ja det finns mycket man ska lägga pengar på varje månad. Förutom mat, hyra, och bensin ska man betala en massa försäkringar. Försäkring på bilen, huset och husdjuret. Men glöm bara inte din inkomst! För vad ska annars bekosta allt det andra, om du blir av med ditt arbete?

 

Det kostar dig 130 kr i månaden att vara med i Säljarnas a-kassa. Är det dyrt? Tänk efter- vad får du för 130 kr?

 

  • Gillar du att gå på bio räcker 130 kronor inte till ens ett biobesök om du vill se filmen i 3D eller IMAX.
  • Om du är rökare får du två paket cigarretter – hur många paket röker du per månad?
  • Vad kostar en stor stark på krogen eller det goda kaffet på favoritfiket? Många bäckar små...
  • Vad kostar ditt mobilabonnemang?
  • Dagens lunch på en snabbmatsrestaurant har du råd med, men du kanske vill ha något bättre (nyttigare)? 

Listan på exempel kan göras lång och vad händer om du blir arbetslös? Ett års medlemskap i Säljarnas a-kassa kostar dig 1 560 kr. Efter ett års medlemskap i a-kassan och med en månadslön på 25 000 kr under samma tid kan du få 910 kronor per dag eller cirka 20 000 kronor i månaden före skatt, om du blir ofrivilligt arbetslös. A-kassan betalar dig alltså upp till 910 kr/dag under tiden som du söker nytt jobb. Om du har jobbat i ett år, men inte varit medlem i a-kassan i ett år kan du få högst 365 kr/dag.

 

Så är det dyrt att vara med i a-kassan? Du behöver t ex spara 1 167 kr/månad i 12 månader för att få ihop 14 000 kr, vilket motsvarar 22 dagars eller 1 månads ersättning efter skatt (om du betalar 30 % i skatt). Kanske kan vara roligare att lägga sina besparingar på en ny bil eller en resa?

 

Är det så dyrt att vara med i a-kassan - egentligen?