Meny

Jag tänker säga upp mig - vad händer då?

Det är inte alltid man trivs, kan eller vill, av olika anledningar, arbeta kvar på sitt arbete. Men överväg ditt beslut att säga upp dig - innan du har hittat ett nytt jobb - noga. Ditt beslut att säga upp dig kan få följder om du ska ansöka om ersättning från a-kassan.

Om du säger upp dig från ditt arbete och vill ansöka om ersättning från a-kassan under tiden du söker ett nytt arbete är det viktigt att du tänker på ett par saker först.

Om du säger upp dig på egen begäran kan du stängas av från din rätt till ersättning under 45 ersättningsdagar (vardagar) om du inte har en, i lagen, godkänd anledning till att lämna ditt arbete. En godkänd anledning kan till exempel vara hälsoskäl. Om du slutar ditt arbete för att du är för sjuk för att arbeta kvar måste du kunna skicka in ett läkarintyg om detta. Intyget ska din läkare ha skrivit innan du säger upp dig. Läkaren ska på intyget rekommendera dig att avsluta anställningen då det kan vara direkt skadligt för dig att arbeta kvar. Eventuella omplaceringsmöjligheter hos din arbetsgivare ska också vara utredda. Om du är medlem i facket kan det vara en bra idé att kontakta dem angående din arbetssituation.

Tänk på att skäl som till exempel att du rent allmänt inte trivs med ditt arbete, att du inte har en bra chef eller att du kanske vill arbeta med andra arbetsuppgifter, inte anses, enligt lag, som godkända skäl till att avsluta din anställning.

Om du anses ha godkända skäl till att säga upp dig får du ingen avstängning och ersättning betalas ut.