Meny

Jag kan ju inte vara medlem hos er-jag är ju företagare.

Det är inte bara anställda som kan vara medlemmar i a-kassan. Arbetslöshetsförsäkringen är lika mycket till för företagare. Det skiljer sig lite åt vad man ska skicka in vid en ansökan om ersättning och det finns speciella regler som vänder sig till dem som är företagare. Men alla är välkomna!

Du som företagare är mycket välkommen som medlem hos Säljarnas a-kassa så länge ditt företag är inom säljbranschen. Många av våra medlemmar är egna företagare. Det gör ingen skillnad om företaget bedrivs som enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag.

Som egen företagare omfattas du av arbetslöshetsförsäkringen, precis som en person som är anställd. Den största skillnaden mellan dig som har varit företagare och den som har varit anställd är de handlingar som du skickar in när du ansöker om ersättning.

Det finns även andra regler inom arbetslöshetsförsäkringen som skiljer anställda från företagare, vi tar upp ett av de allra vanligaste nedan.

När du inte längre kan arbeta i ditt egna företag och vill söka ersättning från a-kassan, måste du ha upphört helt med din verksamhet eller lagt den vilande som vi säger på a-kassan. En anställd kan bli uppsagd från sin heltidsanställning, men kan arbeta extra och ansöka om att stämpla upp från deltid till heltid från a-kassan. Det här gäller under en begränsad tid samtidigt som den anställde är inskriven på arbetsförmedlingen och söker heltidsarbete. Det är inte möjligt för dig som företagare att göra samma sak. Om det går sämre för verksamheten under en period och du skulle behöver ekonomisk hjälp, kan du inte ansöka om ersättning samtidigt som du arbetar i ditt företag.

.