Meny

Hur lång tid tar det tills jag får mina pengar?

Hur snabbt du får dina pengar beror på flera saker. Bland annat beror det på när du inkommer med en ansökan till oss, efter att du har anmält dig på arbetsförmedlingen. Det beror även på när vi hinner titta på din ansökan och om rätt handlingar är inskickade och att de är rätt ifyllda. Vi startar upp ditt ärende så fort du skickar in handlingar till oss.

 

Jag har fått ett meddelande om att fler papper behövs, varför?

Hur snabbt du får dina pengar beror också på om allt fanns med i din ansökan när den inkom till oss. Om det behövs mer information, vilket det ofta gör, skickar a-kassan ett brev om detta till dig. Det gör vi vanligtvis inom ett par dagar, ibland redan samma dag. Vårt tips är att du använder dig av Mina Sidor för att snabbt se om du ha fått brev eller meddelande från oss. Mina Sidor hittar du på vår hemsida och du loggar in med din e-legitimation.

 

Vad saknas i min ansökan?

En av de vanligaste anledningarna till du behöver skicka in mera papper till oss beror på att arbetsgivarintyget inte är rätt ifyllt. Därför är det ett tips att be arbetsgivaren att fylla i intyget via arbetsgivarintyg.nu. Det vanligaste är att en arbetsgivare missar att ange arbetstid för 12 hela arbetade månader eller att arbetsgivaren inte tar med uppgifter om eventuell sjuklön.

Det är även vanligt att blanketten Anmälan om arbetslöshet – som du som söker ersättning själv ska fylla i - inte är ordentligt ifylld. Det händer att den som söker ersättning glömmer att ta upp eventuella styrelseuppdrag eller andra engagemang man har i olika bolag. Då får du också ett brev om kompletteringar som behövs.

 

Glöm inte heller att skicka in din tidrapport - det är den som är den officiella ansökan om ersättning.

 

Nu har jag skickat in allt ni behöver, vad händer nu?

Om de papper vi har frågat efter kommer in kan vi bli klara med ditt ärende, och om din ansökan är godkänd, kan vi betala ut pengar. Vi betalar ut pengar på torsdagar. För att hinna få en utbetalning på torsdagen i en vecka behöver ett beslut ha tagits på måndagen i samma vecka. Annars sker en utbetalning torsdagen veckan efter.

 

Om vi inte hör något ifrån dig, vad händer då?

Vi väntar i två veckor på att de papper eller den informationen vi efterfrågat ska skickas in till oss. Om inga handlingar inkommer skickar vi en påminnelse. Om det efter ytterligare två veckor inte har inkommit några handlingar tar a-kassan beslut på de handlingar som finns.